triatlon almere1

Op 9 september hebben 3 leden van AV Isala (Jaap van Dieren, Johan van der Kolk en Jan Kees Wieringa) en Karst Neervoort (geen Isala lid, maar als organisator van de Onderdijks Run wel bekend in de Kamper loopwereld) deel genomen aan de Challenge Almere-Amsterdam. Dit is een triatlon van de midden afstand en houdt in: 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en als afsluiter een halve marathon. 

Het idee ontstond vorig jaar (in april hadden we in IJsselmuiden al meegedaan met de 1/8 triatlon) na de 1/4 triatlon in Emmeloord. We zaten na afloop een biertje te drinken en toen werden de legendarische woorden gesproken: “We hebben nu 1/8 gedaan, we hebben 1/4 gedaan, dusss….”. De rest is geschiedenis.

De meeste lokale triatlons zijn kleinschalige evenementen en erg gezellig. Je gaat er heen, stalt je fiets in het “parc fermee” (wisselzone), dat alleen voor deelnemers toegankelijk is, en legt je fiets- en loopspullen(kleding) naast je fiets neer.
De tijd van omkleden telt mee in je totaaltijd, het is dus zaak dit zo vlot mogelijk te doen. Daarom moet je dit met de nodige aandacht doen.
De triatlon in Almere (alleen op zaterdag al zo’n 3.000 deelnemers) werd georganiseerd door de “Challenge Family”. Dit is naast Ironman één van de grootste clubs die dit soort grootschalige evenementen organiseert. Hier gelden toch andere spelregels dan bij een lokale wedstrijd (meestal zo rond de 300 deelnemers) en is de organisatie behoorlijk strak. Het was voor ons drieën de eerste keer dat we zoiets meemaakten.
Bij aanmelden (op vrijdag) moesten we de fiets alvast inleveren en kregen we een enveloppe met 3 tassen: een rode voor de fietsspullen, een blauwe voor de loopspullen en een groene voor spullen die je na de race nodig hebt. Je kunt je voorstellen dat dit enig nadenken vereist over wat-doe-ik-waarin en wanneer-heb-ik-het-nodig.
De start was verdeeld in “age groups”, onze start was om 08:30 en 08:40. Vanwege de watertemperatuur mochten we een wetsuit dragen (bij watertemperatuur boven 22 graden is dit verboden) en dat scheelt toch een stuk in snelheid. Het rondje van 1,9 km door het Weerwater in Almere kon beginnen. Bij de start is het altijd een beetje duwen en trekken want iedereen wil zo snel mogelijk weg. Je krijgt dus wel eens een stootje van een been of elleboog. Na een dik half uur uit het water en naar de wisselzone. Wetsuit uit, badmuts en zwembril af, fietsspullen aan en wetsuit opruimen in de rode tas. Rennen naar de fiets en 90 km trappen over de vlakke polderwegen. Er stond een stevig windje, dat onze vriend was op het stuk van zo’n 30 km langs het IJsselmeer naar Lelystad. Bij de knardijk rechtsaf met een stuk zijwind maar ja, als je een heel stuk wind mee hebt, dan krijg je hem ook een keer tegen… Onze vriend was onze vriend niet meer… De laatste kilometers waren best pittig. Je wilt de snelheid er in houden maar ook je benen sparen voor het loopgedeelte. Dat gaat dus niet. Bij het fietsen geldt de regel dat stayeren (lekker achter elkaar hangen, uit de wind) verboden is. Er moet minimaal 12 meter tussen de deelnemers zitten en de jury rijdt rond op motoren en ziet daar streng op toe. Overtreders krijgen een gele of blauwe kaart, die staat voor 2 of 5 minuten tijdstraf.

Na het fietsen weer de kelder in en de fietsschoenen uit en de gympies aan. De ronde was 7 kilometer en moest dus 3 x afgelegd worden. Onderweg 3 verzorgingsposten met water, sportdrank, bananen en gels.  Onderweg stonden vele supporters en sommige triatlonverenigingen hadden zelfs tenten met muziek opgebouwd en zorgden voor een fantastische sfeer. Ook kwam je iedere ronde door het stadion, het finish gebied, waar een grote menigte enthousiaste supporters staan en het is toch wel een kippenvel momentje als de speaker je naam roept en het publiek juicht. Na 3 ronden eindelijk onder de finish boog door. Helemaal stuk maar o zo blij en trots.

Jaap heeft een tijd neergezet van 5:54:08. Johan kwam na 06:06:52 over de finish en Jan Kees had 06:32:22 op de finishklok staan.

Mocht het je leuk lijken om eens aan een triatlon deel te nemen, er is in april in IJsselmuiden een 1/8 waarbij je 500 meter zwemt (in het zwembad), 20 km fietst door de Koekkoekspolder en daarna nog 5 km loopt (2 rondjes van 2,5 km). Dit is een erg laagdrempelig evenement en ook zeer geschikt voor beginners. Als je de smaakt dan te pakken hebt kun je ook in Emmeloord (augustus) meedoen, daar is ook 1/8 en een 1/4 afstand. Ook op Urk is aan het eind van de zomer een triatlon met gelijke afstanden. Bij deze evenementen wordt in buitenwater gezwommen, wat toch weer een extra dimensie aan het gebeuren geeft. Veel mensen zien het zwemmen als het lastigste onderdeel. Op dinsdag avond wordt er door een groepje (dat zichzelf “tri-malloten” noemt) in het Ganzendiep gezwommen. Op facebook is daar meer over te vinden, zoek maar eens op IJsseldelta Openwater Zwemmers, mocht je interesse hebben. Ook op dinsdag kun je in de Sonnenberg meedoen aan zwemtraining. In de wintermaanden wel zo prettig.

wartsila lang
sponsor BJG
papegaaij en tegelaar logo
aweka logo
sportinn logo