FBstories

Het dringende advies van de overheid: Binnen Blijven! Maarja wat doe je dan op jouw vrije trainingsavonden? Juist! We gaan van een nood een deugd maken. Vanaf nu vind je hier elke dinsdag en donderdag 'stories' uit de oude doos! 

Deze keer in de reeks #avIsalaInsideStories blikken we terug op een uniek Kamper Sportevenement. 10 jaar lang keken honderden halve marathon lopers uit naar de 32 van Kampen. In 2015 kwam er een definitief einde aan dit bijzondere sportevenement. 

32 van Kampen afgesloten met een record!

Zaterdag 28 maart 2015 is er een einde gekomen aan een uniek sport-evenement in Kampen en omstreken. De organiserende commissie bij atletiekvereniging Isala'96 vindt dat het tijd wordt voor een verfrissend ander hardloopevenement. Het besluit van Atletiekvereniging Isala '96 om te stoppen met de 32 van Kampen zal veel atleten betreuren.

32vk

Want het evenement was geliefd bij veel atleten in Nederland. Ruim tien jaar geleden wilden Rudy Schilder en Harm Prins iets nieuws proberen. Een evenement voor atleten als voorbereiding op de marathon van Rotterdam met de unieke afstand van 32 kilometer. De eerste editie in 2006 was een groot succes. 325 atleten schreven zich in voor de 32 kilometer of de halve marathon. Tot groot genoegen van de organisatoren, maar Schilder en Prins vonden de enthousiaste reacties van de deelnemers nog belangrijker. We gaan niet alleen voor kwantiteit, maar ook voor kwaliteit, zei Schilder in 2006. En deze woorden werden waargemaakt. De belangrijke randvoorwaarden waren altijd uitstekend ingevuld. Goede verzorgingsposten, schone toiletten, genoeg WC-papier, voldoende douchegelegenheid en een goede communicatie leverden veel complimenten op. Ook de lage inschrijfgelden gaven het evenement een vriendelijk karakter.

Steeds meer atleten wisten de weg naar Kampen te vinden. Het aantal deelnemers kreeg ook een impuls door het toevoegen van de 5 en 10 kilometer. Schilder en Prins droomden van het doorbreken van de grens van duizend deelnemers. Dat lukte niet, maar met 895 atleten in 2011 mocht het duo ook tevreden zijn.

De laatste editie van de 32 van Kampen werd gewonnen door Gaxri Hawery. De atleet van Iraakse komaf liep de 32 van Kampen in 1.57.20 uur. Hij verbrak het huidige parcoursrecord met 17 seconden.

Hawery was veel te sterk voor de concurrentie. Al snel liep de handloper uit Lelystad weg bij de andere lopers. “Het was zwaar. Ik heb de hele tijd alleen gelopen’’, aldus de winnaar die inmiddels zes jaar in Nederland woont. Op de gepaste afstand van de winnaar eindigde Mark Hakbijl van de BB Lopers als tweede (1.59.47 uur). Bij de vrouwen ging de winst op de 32 kilometer naar Ines van Rinsum uit Arnhem (2.27.21 uur). Susan Hagevoort van Thriathlon legde beslag op de tweede plaats (2.27.49 uur).

Hawery

Kamper succes was er op de halve marathon en de 5 kilometer. Henk-Jan Dorgelo van AV Isala’96 schreef de halve marathon op zijn naam (1.21.49 uur). Clubgenote Jacqueline Rustidge won bij de vrouwen (1.25.07 uur). Irene Bijman was namens AV Isala’96 het sterkst op de 5 kilometer. Bij de mannen ging de winst naar Nick Ruijter uit Ens. Tot slot, op de 10 kilometer zegevierden Ingrid van der Leur uit Zwartsluis bij de vrouwen en Tsega Dames namens Almere’91 bij de Heren.

De laatste editie van het evenement trok 733 deelnemers. Dit waren er vooral bij op de 32 kilometer minder dan andere jaren. Volgens organisator Rudy Schilder kwam dat vooral doordat het evenement deze laatste editie te dicht op de Marathon van Rotterdam was gepland.

December 2014 gaf Schilder aan dat het tijd werd voor wat anders. Er is nog een kans dat de 32 van Kampen op de hardloopkalender blijft, maar dan zullen anderen het voortouw moeten nemen, sprak hij. Dat is tot op de dag van vandaag niet gebeurd. Toch blijf ik hopen dat een groep enthousiastelingen deze loop wil behouden. Want de 32 van Kampen wordt nu verslagen op een manier die het niet verdient.

In 2019 weten we eindelijk wat de opvolger is van dit unieke evenement, namelijk de 2Bruggenloop.

 

Aanstaande dinsdag 20:00 uur een nieuwe #avIsalaInsideStories!

Heb jij ook mooie wedstrijdverhalen van heel vroeger of vorig jaar? Stuur ze in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Eerdere inside stories:

Inside story 4: Isala atleten oogsten bij indoor in Groningen.

Inside story 3: Degradatie nipt voorkomen tijdens promotie/degradatiewedstrijd

Inside story 2: Het NK atletiek van Anneloes de Roo en Mark Jonker.

Inside story 1: Competitiedebuut AV Isala'96 master vrouwen.

 

 

wartsila lang
ned air
papegaaij en tegelaar logo
aweka logo
sportinn logo